Colombia Caravana | The Netherlands

caravanaNa mijn deelname aan de Colombia Caravana 2014 hebben Wout Albers, (lid van advocaten voor advocaten) en ik (Anne-Marie Smit) contacten gelegd om een Nederlandse tak van de Colombia Caravana op te richten om de Britse afdeling aan te vullen. Met toestemming van de Britse tak is op 18 september 2015 een Nederlandse stichting opgericht waarbij Wout Albers (secretaris), Laura van den Boogert (penningmeester) en ikzelf als voorzitter de Raad van Bestuur vormen. In 2014 geschiedde de organisatie van de Caravana geheel door Groot-Brittannië. Ik wist kort voor vertrek niet naar welke stad ik zou gaan en wat het programma zou inhouden. Bijeenkomsten werden soms op het laatste moment gepland, dan wel ter plekke door de deelnemers georganiseerd.

Gesprek Tamara Trotman (links in het midden) met Edwin Rubio (rechtsvoor)
Gesprek Tamara Trotman (links in het midden) met Edwin Rubio (rechtsvoor)

Met een extra organisatie in Nederland zouden we de Britse tak niet alleen kunnen bijstaan, maar ook invloed kunnen uitoefenen op het programma en de ontmoetingen. De Caravana 2014 was in het bijzonder gericht op advocaten en mensenrechtenactivisten en minder op de situatie van rechters. Mijn doel bij de oprichting was onder meer bij de verdere contacten meer op de situatie van rechters te focussen. Bijvoorbeeld op de situatie van rechters die betrokken zijn bij het landrestitutie programma. In Colombia bestaat er een land restitutie programma dat er op papier heel mooi uitziet maar voor de rechters lastige zaken tot gevolg heeft. Boeren zijn als gevolg van geweld van terroristen of paramilitairen van het land getrokken, dat vervolgens soms door grote bedrijven in gebruik is genomen. Uit de ontmoeting met rechters in Medellin tijdens de Caravana van 2014 waar dergelijke zaken aan de orde zijn, werd de bescherming die de rechters daarbij ondervonden als onvoldoende geoordeeld.

Een van de eerste activiteiten van onze Caravana was de ontvangst van Edwin Rubio. Edwin Rubio is een mensenrechtenadvocaat uit Colombia die tevens voorzitter is van de Vereniging van Verdedigingsjuristen “Eduardo Umaña Mendoza” (Asociación Colombiana de abogados defensores “Eduardo Umaña Mendoza”, ACADEUM), een overkoepelende organisatie voor Colombiaanse mensenrechtenjuristen. ACADEUM is de organisatie die ons uitnodigt voor de Caravana. Naast bezoeken die hij heeft afgelegd onder andere aan Pax en buitenlandse zaken was hij ook aanwezig bij eerder genoemd bezoek aan de ambassade waarbij het rechtersrapport is aangeboden. Ook heeft hij een gesprek gehad met Tamara Trotman de voorzitter van rechters voor rechters. Een interview met hem is te vinden onder onderstaande link.