Stichting Rechters voor Rechters feliciteert Çağatay Çetin

De van oorsprong Turks-Koerdische rechter Çağatay Çetin is ongeveer anderhalf jaar geleden naar Nederland gekomen als politieke vluchteling en heeft hier asiel aangevraagd. Çetin werd, vanwege zijn opvattingen over de Armeense genocide (1915) en de behandeling van Koerden in Turkije, vervolgd wegens onder andere smaad en belediging van de Turkse nationaliteit en staat. In februari 2011 is hij bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim zeventien jaar, onder meer voor het vervalsen van documenten en belediging van een officier van justitie. Volgens Çağatay Çetin is er sprake van een politiek schijnproces waarbij hij niet de mogelijkheid heeft zijn wettelijke rechten te effectueren.

Stichting Rechters voor Rechters heeft de schrijnende situatie van Çağatay Çetin middels de media en middels persoonlijke gesprekken met Çetin zelf, in bijzijn van zijn advocaat mr. Wijngaarden, nauwlettend in de gaten gehouden en bezien in hoeverre wij – op het facilitaire vlak – een helpende hand konden aanreiken.

Op donderdag 19 mei 2011 hebben wij vernomen dat de IND, na een periode van ruim anderhalf jaar, heeft besloten Çağatay Çetin een asielvergunning te verlenen. Stichting Rechters voor Rechters feliciteert Çağatay Çetin met dit heugelijke feit en wenst hem het allerbeste toe voor de toekomst!