Recente ontwikkelingen in Turkije

Vrienden van Rechters voor Rechters,Vlag Turkije

Gelet op de meest recente ontwikkelingen in Turkije leek het goed u bij te praten, voor zover u ons niet op Twitter heeft gevolgd.

Afgelopen vrijdag, 15 juli, is aan u de zomernieuwsbrief toegestuurd. In het voorwoordje vroeg ik onder andere aandacht voor de zorgelijke situatie in Turkije. Eerder die week had ik contact met de Nederlandse Ambassade in Ankara. Ik sprak toen mijn waardering uit voor het feit dat een ambassademedewerker de zitting van het proces tegen de twee Turkse rechters Başer & Özçeli̇k had bijgewoond. Het feit dat deze rechters al ruim een jaar vast zaten op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie was – ook in de Turkse context – toch uitzonderlijk te noemen, vond ik.

Little did we know…

Sinds de mislukte coup van vrijdagavond heeft er inmiddels een aardverschuiving plaatsgevonden in de Turkse rechterlijke macht. Er zijn 2.745 rechters (van alle niveau’s inclusief 2 leden van het Constitutionele Hof) en officieren van justitie geschorst. Tegen hen zijn ook arrestatiebevelen uitgevaardigd en deels ook al ten uitvoer gelegd. Zij worden verdacht van ‘deelname aan een gewapende terroristische organisatie’ en ‘poging tot staatsgreep’. Zie bijvoorbeeld dit bericht uit de de Hurriyet Daily News.

Zaterdag heb ik verschillende e-mails gelezen van Turkse collega’s die ik de afgelopen jaren persoonlijk heb ontmoet. In die e-mails kondigden zij aan dat dit waarschijnlijk het laatste bericht was dat zij konden versturen, nu zij op de lijst stonden van te arresteren rechters. Zondagochtend las ik de dramatische tweets van de echtgenote van een van die rechters waarin zij bevestigt dat haar man die ochtend vroeg was opgepakt en afgevoerd.
Het heeft er alle schijn van dat de Turkse autoriteiten de mislukte coup hebben aangegrepen om de rechterlijke macht ’te zuiveren’ om zo de vrijgekomen plaatsen op te vullen met loyale Erdogan-aanhangers. Dit is naar alle internationale maatstaven uiteraard volstrekt onaanvaardbaar.

Zondag hebben wij naar buiten gebracht de verklaring van de International/European Association of Judges (IAJ/EAJ) volledig te ondersteunen. Zij roepen daarin op tot het volgende:
IAJ/EAJ urges the Turkish authorities to limit suspensions of members of the judiciary only to those against whom a concrete suspicion of an involvement in the “coup d’état” occurs and to respect the independence and irremovability of the other judges.
IAJ/EAJ urges also all the international authorities to be alert towards the present situation, expressing our deep and founded alarm about the safety of those judges and their families.
Wij onderschrijven ook het persbericht dat de ICJ heeft uitgestuurd over de situatie in Turkije:
Allegations that the judges concerned were linked to the attempted coup have not been supported by evidence, and it defies credulity that such a high number of judicial authorities could have been involved in the planning or execution of the military coup d’etat.
According to the ICJ, the measures are arbitrary, and contrary to fundamental rule of law principles.

Wij volgen de situatie zo goed mogelijk in Turkije en beraden ons verder op de meest effectieve manieren om invloed uit te oefenen om deze situatie uiteindelijk te kenteren.

Tamara Trotman
Voorzitter