Movies that Matter 2021, 2 nieuwe bestuursleden en een Poolse crowdfundingsactie

Vrienden van Rechters voor Rechters,

Voor het tweede jaar alleen online, maar het Movies that Matter Festival gaat door! Dit festival gaat op vrijdag 16 april van start en duurt tot en met zondag 25 april: Festival 2021: volledig online te zien | Movies that Matter

Er is ook dit jaar een speciale Camera Justitia programmering:  Camera Justitia | Movies that Matter

Er staan negen indrukwekkende films (zowel fictie als documentaire) geprogrammeerd, geflankeerd door sessies over juridische dilemma’s, waarheidsvinding, internationaal recht en de strijd tegen straffeloosheid.

Op donderdagavond 22 april vanaf 20:00 uur, de Camera Justitia Night,  kent een internationale jury aan de regisseur van de winnende film de Gouden Vlinder Camera Justitia Award toe.
Na de uitreiking volgt er een vertoning van de genomineerde film President, gevolgd door een Q&A met de makers. President wordt op de site omschreven als: een meeslepend verslag van de Zimbabwaanse presidentsverkiezingen van 2018, gezien vanuit de campagne van oppositiekandidaat Nelson Chamisa – en de ongelooflijke nasleep. Zimbabwe staat op een kruispunt als de charismatische Chamisa de regerende ZANU-PF uitdaagt. Maar verlopen de verkiezingen eerlijk? Een politiek drama van het hoogste niveau. De avond wordt geleid door Bart Stapert, Raadsheer in het Hof Den Bosch, bestuurslid van Rechters voor Rechters en oud-voorzitter van Movies that Matter.

Stil uit President

Eerder die dag vindt om 16:00 uur de jaarlijkse gratis Camera Justitia Masterclass plaats. Internationaal rechter Chile Eboe-Osuji (foto), afzwaaiend President van het Internationaal Strafhof, gaat in gesprek met moderator Marieke de Hoon. Aanmelding kan via de site: Masterclass Camera Justitia: Judge Eboe-Osuji | Movies that Matter

Normaal gesproken is het goed gebruik om elkaar voorafgaand aan de Camera Justitia Night in de foyer van de Festivallocatie te treffen voor een borrel en een praatje.

Dat zou ook een mooi moment zijn geweest om kennis te maken met onze twee nieuwe bestuursleden: Katrien Witteman (Rechtbank Limburg) en Bart Stapert (Hof Den Bosch).

Maar de omstandigheden laten dat nu niet toe. En op een dag met al zoveel online activiteiten ook nog een digitale borrel leek ons teveel van het goede.

Op een ander moment later dit jaar volgt er een uitnodiging voor een alternatieve – al dan niet digitale – bijeenkomst. Naar het zich laat aanzien zullen we dan aandacht besteden aan de situatie van onze Poolse collega’s.

Graag maken we van de gelegenheid gebruik om jullie attent te maken op een crowdfundingsactie van onafhankelijke filmmakers van Lollipop Films sp. z o.o. voor het afmonteren van de documentaire over Poolse rechters en de ondermijning van de Poolse rechtsstaat. Een korte versie alleen over de Mars van de 1000 Toga’s in Warschau in januari 2020 was al buitengewoon de moeite waard, dus de verwachtingen voor de lange documentaire zijn hooggespannen. Kijk vooral voor meer informatie, een preview en de donatiemogelijkheden op de site: http://bit.ly/poland-rule-of-law

De 4 Poolse rechters uit de documentaire: Krystian Markiewicz, Igor Tuleya, Dorota Zabłudowska en Waldemar Żurek

Hartelijke groet, namens het bestuur van Rechters voor Rechters,

Tamara Trotman
voorzitter Rechters voor Rechters