EU moet het ICC verdedigen

Internationaal Strafhof onder vuur door VS en anderen
Update: De lijst met ondertekenaars, die op maandag 14 april werd bijgewerkt, bevat nu 71 organisaties.

(Brussel, 4 april 2025) – De Europese Unie moet het Internationaal Strafhof (ICC) verdedigen te midden van ernstige aanvallen op zijn mandaat en missie, aldus 58 niet-gouvernementele organisaties vandaag. Deze aanvallen kunnen de rechtvaardigheid voor slachtoffers van ernstige internationale misdrijven wereldwijd ondermijnen, waardoor de EU dringend actie moet ondernemen om de op internationale regels gebaseerde orde te handhaven.

Het ICC vormt de hoeksteen van een breder systeem voor verantwoordingsplicht en fungeert als laatste redmiddel wanneer andere wegen naar gerechtigheid geblokkeerd zijn. De recente arrestatie en overplaatsing van voormalig Filipijns president Rodrigo Duterte, die terechtstaat voor een aanklacht wegens misdaden tegen de menselijkheid bij het ICC, bevestigt de relevantie van het Hof en onderstreept de betekenis ervan voor het waarborgen van de verantwoordingsplicht voor de ernstigste misdrijven.

De EU en haar lidstaten zijn al lang sterke voorstanders van het ICC en hebben juridisch bindende toezeggingen gedaan om de universaliteit en integriteit van het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het Hof, te bevorderen. De EU heeft beloofd de onafhankelijkheid van het ICC, de samenwerking met het Hof en de implementatie van het complementariteitsbeginsel te ondersteunen. Dit beginsel waarborgt dat het ICC alleen optreedt wanneer nationale autoriteiten internationale misdrijven niet daadwerkelijk onderzoeken en vervolgen, indien van toepassing. Deze krachtige steun is essentieel geweest voor het functioneren van het ICC sinds de oprichting ervan meer dan 20 jaar geleden.

De Amerikaanse president Donald Trump vaardigde op 6 februari 2025 een uitvoerend bevel uit dat het gebruik van bevriezing van tegoeden en inreisverboden toestond voor ICC-functionarissen en anderen die het werk van het Hof ondersteunen. Amerikaanse sancties tegen het ICC zijn een belediging voor slachtoffers en hun families. Sancties zijn nooit bedoeld voor aanklagers, rechters en anderen die onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak nastreven voor ernstige internationale misdrijven.

De VS heeft aanklager Karim Khan van het ICC aangewezen voor sancties op grond van het bevel van 6 februari en zou aanvullende sancties kunnen opleggen in een poging de onderzoeken van het ICC waartegen het zich verzet, te ondermijnen. Amerikaanse financiële sancties hebben ernstige gevolgen die veel verder reiken dan de beoogde gevolgen, en kunnen ertoe leiden dat het Hof de toegang verliest tot essentiële diensten die nodig zijn om zijn mandaat uit te voeren. Het bevel lijkt niet alleen bedoeld om functionarissen en personeel van het Hof te intimideren die betrokken zijn bij de kritische onderzoeken van het Hof, maar ook om een ​​afschrikwekkend effect te hebben op de bredere samenwerking met het ICC, inclusief die van maatschappelijke organisaties die slachtoffers ondersteunen.

Hoewel de meeste EU-lidstaten de Amerikaanse sancties in nationale en gezamenlijke verklaringen hebben veroordeeld, heeft de EU als geheel haar verzet nog niet in een officiële verklaring geuit, in schril contrast met haar duidelijke standpunten na de oplegging van soortgelijke sancties door de eerste Trump-regering in 2020. Steunbetuigingen voor het mandaat van het ICC zijn welkom, maar de EU zou ook de Amerikaanse sancties tegen het Hof duidelijk moeten veroordelen, moeten aangeven dat ze niet ongestraft zullen blijven en de VS moeten oproepen het uitvoerend bevel in te trekken.

De EU zou onverwijld gebruik moeten maken van het blokkeringsstatuut om de Amerikaanse sancties tegen te gaan. Dit instrument is bedoeld om Europese actoren te beschermen tegen de gevolgen van extraterritoriale sancties en kan ertoe bijdragen dat het werk van het Hof ongestoord kan worden voortgezet. De Europese Commissie, de Europese Dienst voor extern optreden en de EU-lidstaten zouden ook andere maatregelen moeten ontwikkelen om de impact van de sancties op het ICC te verzachten. Het Hof, het Europees Parlement, een aantal EU-lidstaten en het maatschappelijk middenveld hebben de Europese Commissie er al toe opgeroepen het blokkeringsstatuut te activeren.

Dit zijn slechts enkele van de vele bedreigingen waarmee het ICC wordt geconfronteerd, evenals mensenrechtenverdedigers die pleiten voor rechtvaardigheid voor het Hof. ICC-functionarissen worden geconfronteerd met arrestatiebevelen uitgevaardigd door de Russische Federatie als vergelding voor het besluit van het Hof om een ​​arrestatiebevel uit te vaardigen tegen president Vladimir Poetin wegens vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne. Ondertussen is er in Rusland al wetgeving aangenomen die samenwerking met het Hof strafbaar stelt en deze wordt overwogen door de Israëlische autoriteiten. Bovendien worstelt het Hof nog steeds met de nasleep van een geavanceerde cyberaanval die in 2023 plaatsvond en er zijn beschuldigingen dat Israël negen jaar lang een spionagecampagne tegen het Hof heeft gevoerd.

Om deze bedreigingen voor de rechtsgang het hoofd te bieden, moeten EU-lidstaten ook aantonen dat ze standvastig zijn in hun eigen verplichtingen onder het Statuut van Rome, aldus de organisaties. In september veroordeelde de EU terecht Mongolië voor het schenden van zijn verplichting als lid van het ICC om Poetin te arresteren.

Op 2 april begon de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op uitnodiging van de Hongaarse premier aan een bezoek aan Hongarije. De Hongaarse regering kondigde de volgende dag aan dat ze zou proberen het wetgevingsproces te starten om het land uit het ICC te halen. Op 4 april had Hongarije hem nog steeds niet gearresteerd en overgedragen aan het ICC, en negeerde daarmee een arrestatiebevel tegen hem wegens vermeende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaan in Gaza en de verplichtingen van het ICC.

Helaas hebben functionarissen van de regeringen van diverse andere lidstaten van de Europese Unie, waaronder Frankrijk, Polen, Italië, Roemenië en Duitsland, recentelijk expliciet verklaard dat ze hun verplichtingen niet zouden nakomen of dat ze zich er niet toe zouden verbinden het arrestatiebevel van het Hof uit te voeren. Italië heeft ook een voortvluchtige van het ICC teruggestuurd naar Libië, blijkbaar in strijd met de verplichting om hem te arresteren en uit te leveren aan het ICC.

Zonder medewerking en arrestaties kan er geen rechtspraak zijn voor het ICC. Ambivalente of zelfs negatieve signalen over de geldigheid van ICC-beslissingen ondermijnen het EU-recht, de EU-praktijk en de toewijding aan internationale rechtvaardigheid en getuigen van betreurenswaardige selectiviteit, waardoor de boodschap wordt afgegeven dat de rechtsstaat er voor sommigen is, maar niet voor iedereen.

De groepen riepen EU-actoren op om daadkrachtig op te treden om hun inzet voor en de bescherming van de internationale rechtsstaat te bevestigen, als volgt:
• De EU-leiders, waaronder Commissievoorzitter Von der Leyen, Hoge Vertegenwoordiger Kallas en Raadsvoorzitter Costa, zouden regeringen in de hele EU moeten aansporen om het standpunt van de EU over het ICC te respecteren, met inbegrip van samenwerking, de universaliteit van het Statuut van Rome en het waarborgen van de onafhankelijkheid van het Hof, en hun verplichtingen na te komen om de beslissingen van het Hof te beschermen, te handhaven en te handhaven.

• De EU, met name via Hoge Vertegenwoordiger Kallas, en de Raad van de EU, zouden de Amerikaanse sancties tegen het ICC publiekelijk moeten veroordelen en hun onwrikbare steun voor het Hof en zijn onafhankelijkheid moeten bevestigen, en de VS ertoe moeten aansporen het uitvoerend bevel dat sancties autoriseert, in te trekken.

• De Europese Commissie zou ook snel gebruik moeten maken van het EU-blokkeringsstatuut door het Amerikaanse uitvoerend bevel dat sancties met betrekking tot het ICC autoriseert, eraan toe te voegen en eventuele aanvullende maatregelen te ontwikkelen om het Hof te beschermen en het afschrikwekkende effect van sancties op degenen die met het Hof samenwerken, tegen te gaan.

• De EU-lidstaten moeten ondubbelzinnig bevestigen dat zij al hun wettelijke verplichtingen onder het Statuut van Rome zullen naleven, inclusief de uitvoering van alle arrestatiebevelen van het ICC, in alle situaties voor het Hof. De EU-leiders moeten er alles aan doen om de lidstaten te herinneren aan hun wettelijke verplichtingen om samen te werken met het ICC, en actie ondernemen om elk geval van niet-medewerking met het ICC te voorkomen en erop te reageren.

De ondersteunende organisaties zijn:
11.11.11
ACT Alliance EU
Adala For All
Advocates for the Future
Africa Legal Aid (AFLA)
Al Mezan Center for Human Rights
Al-Haq
Al-Haq Europe
Aman Against Discrimination – AAD
Amnesty International
Armanshahr|OPEN ASIA
Avocats Sans Frontières
Bir Duino Kyrgyzstan
Broederlijk Delen
B’Tselem
Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS)
CCFD-Terre Solidaire
Center for Constitutional Rights
CIDSE – Internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid
Burgerrechtenverdedigers
CNCD-11.11.11
Coalition Française pour la Cour pénale internationale (CFCPI)
Commissie voor Rechtsbedeling (CAJ)
Commissie ter Bescherming van Journalisten
Kroatisch Helsinki Comité
DIGNITY – Deens Instituut tegen Foltering
Egyptisch Initiatief voor Persoonlijke Rechten (EIPR)
Entraide et Fraternité
EuroMed Rechten
Europees Centrum voor Constitutionele en Mensenrechten, ECCHR
Stichting Zonnebloemen
Fundación Chile Sin Ecocidio
Fundación Internacional Baltasar Garzón –FIBGAR–
Wereldwijd Initiatief tegen Straffeloosheid voor Internationale Misdrijven en Ernstige Mensenrechtenschendingen
Global Legal Action Network
Stichting Human Rights House
Human Rights Watch
Mensenrechten Zonder Grenzen
Impact: Centrum tegen Mensenhandel en Seksueel Geweld in Conflicten
Instituut voor Milieuveiligheid
Internationale Commissie van Juristen
Internationale Federatie voor de Rechten van de Mens (FIDH)
Internationale Dienst voor de Rechten van de Mens (ISHR)
Libanees Centrum voor de Rechten van de Mens (CLDH)
MEDEL (Magistrats Européens pour la Démocratie et les libertés)
Nederlands Helsinki Comité
Geen Vrede Zonder Rechtvaardigheid
Nürnberger Menschenrechtszentrum
Organisation Mondiale Contre la Torture (OMCT)
Palestijns Centrum voor Mensenrechten
Parlementariërs voor Wereldwijde Actie
PAX
Pax Christi International
Artsen voor Mensenrechten Israël
Platform voor Vrede en Menselijkheid
Protection International
RECHTSMIDDELEN
Rechters voor Rechters
Reporters Sans Frontières (RSF) / Reporters Without Borders (RSF)
Sadaka – de Ierland-Palestina Alliantie
SOLIDAR
Stichting Stop Ecocide NL
Stop Ecocide Foundation
Zweedse Vereniging voor Vrede en Arbitrage
Syndicat de la magistrature
Synergy for Justice Stichting
De Finse Liga voor Mensenrechten
Verenigd Tegen Onmenselijkheid (UAI)
Verenigde Naties Vereniging van Zweden
Vrouweninitiatieven voor Genderrechtvaardigheid
Jonge Europese Federalisten – JEF Europa

Lees meer hier