Rechters van Surinaamse krijgsraad beslissen vandaag in 8-Decemberstrafproces

Na de aanname van de gewijzigde Amnestiewet in het Surinaamse Parlement op 5 april jl. heeft het Openbaar Ministerie – de auditeur-militair – tijdens een zitting op 13 april jl. de Krijgsraad verzocht om de vraag of de gewijzigde amnestiewet in overeenstemming is met de Surinaamse Grondwet of internationale verdragen voor te leggen aan het (nog op te richten) Constitutioneel Hof. De advocaat van de hoofdverdachte in het proces over de Decembermoorden, huidig president Desi Bouterse, heeft tijdens die zitting de Krijgsraad gevraagd om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren.

Vandaag zet de Krijgsraad

de zitting voort en zal onder meer een beslissing nemen naar aanleiding van genoemde verzoeken. Een andere vraag die aan de orde is, is die naar de bevoegdheid van de Krijgsraad zelf om de gewijzigde amnestiewet aan de Grondwet en verdragen te toetsen.

De Krijgsraad staat voor een belangrijke opgave. De uitkomst daarvan zal – wat deze ook is – een enorme impact hebben op de Surinaamse samenleving.

Rechters voor Rechters heeft haar Surinaamse collega’s in een recente brief veel sterkte en wijsheid toegewenst bij het nemen van hun beslissing.

Een vertegenwoordiger van de International Commission of Jurists (ICJ) is deze week in Paramaribo om het verloop van het proces te evalueren. Een artikel in de Surinaamse krant Starnieuws over de missie van het ICJ is hier te vinden.

Zie onder onderstaande links voor meer informatie:

http://livewire.amnesty.org/2012/04/13/justice-at-a-crossroads-open-letter-to-surinames-judiciary/
http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/10352
http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/10376
http://www.telegraaf.nl/buitenland/12100376/__Mogelijk_slot_Decembermoorden__.html
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/10464/Amnestiewet-Suriname/article/detail/3253487/2012/05/10/De-drie-opties-in-het-proces-tegen-Desi-Bouterse.dhtml
Statement of the Steering Committee of the Friends of the Inter-American Democratic Charter