25/30 jaar Basic Principles on the Independence van rechters en advocaten

20150915_Side Event UNRechters voor rechters bij bijeenkomst Genève op 15 september 2015 ter gelegenheid van 25/30 jaar Basic Principles on the Independence van rechters en advocaten

Op uitnodiging van de International Bar Association’s Human Right Institute (IBAHRI) en de International Commission of Jurists (ICJ) werd op dinsdag 15 september 2015 met een bijeenkomst in het Palais de Nations in Geneve de 25/30 ste verjaardag gemarkeerd van de Basic Pinciples. Namens Rechters voor Rechters was bestuurslid Evert van der Molen hierbij aanwezig. De bijeenkomst was een “side-event” van de Mensenrechtenraad.

Inleidingen werden verzorgd door onder meer Monica Pinto, de kersverse Special Rapporteur on the independence of judges en lawyers, Anne Ramberg, secretaris generaal van de Zweedse balie, Irene Patras, uitvoerend directeur van de Zimbabwe Lawyers for Human Rights en Nazir Afzal, een gepensioneerd procureur generaal uit Groot Brittannië.

Vastgesteld werd dat de onafhankelijkheid van rechters, advocaten en aanklagers onverkort een belangrijk en actueel thema is. Dat werd ook geïllustreerd door één van de sprekers vanuit de zaal, zelf Egyptisch advocaat, die vertelde dat er dringend hulp nodig is voor zo’n 600 Egyptische collega’s die momenteel vanwege hun beroepsuitoefening gedetineerd zijn. De Principles worden in veel landen breed als uitgangspunt onderschreven, maar de praktijk is nogal eens anders. Landen moeten daarom worden aangesproken op de effectiviteit van hun handelen bij het waarborgen van de onafhankelijkheid van rechters, advocaten en aanklagers, zo zei de Special Rapporteur. Dat is geen kwestie van recht, maar een kwestie van plicht van de staat. Zorg was er over de geringe bekendheid van de Principles bij zowel bij de juridische beroepsbeoefenaars als bij het grote publiek. Daar valt via scholing in de juridische beroepsopleiding en voorlichting in het algemeen nog veel aan te verbeteren. Monica Pinto concludeerde dat er nog een hoop werk was te doen en kreeg brede steun voor haar eerste gedachten over de feitelijke invulling van haar Mandaat.