10 December een dag om stil te staan bij collega Maria Afiuni uit Venezuela

Tien december is de Internationale Dag van de mensenrechten.

Maar op 10 december 2013 is het ook precies 4 jaar geleden dat onze Venezolaanse collega Maria Lourdes Afiuni werd opgepakt en vastgezet door de Venezolaanse autoriteiten omdat zij een verdachte op borgtocht had vrijgelaten (klik hier voor eerdere berichten).

In februari 2011 werd haar detentie omgezet in huisarrest en sinds 14 juni 2013 is zij in verband met haar gezondheidsproblemen voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Klik hier voor een Spaanstalig bericht met een kort chronologisch overzicht van haar zaak tot dat moment. (Google vertaling)

Sindsdien gelden de volgende schorsingsvoorwaarden: Afiuni mag het land niet verlaten, elke 14 dagen dient zij zich te melden bij de rechtbank, zij heeft een mediacontactverbod en bovendien mag zij geen gebruik maken van social media. En van die laatste voorwaarde heeft Maria Afiuni ook echt last, nu zij tijdens haar periode van huisarrest is uitgegroeid tot een actieve polemische twitteraar @mariafiuni.

Haar proces sleept zich ondertussen voort en is nu sinds oktober jl. voor langere tijd – mogelijk tot mei 2014 – onderbroken (zie ons bericht van 31 oktober jl.).

De advocaten van Afiuni dienen vandaag op 10 december (opnieuw) een verzoek in bij de rechtbank om hun cliënte onvoorwaardelijk vrij te laten, nu zij stellen dat het langer laten voortduren van de beperkingen op haar bewegingsvrijheid onrechtmatig is.

Het zou deze Dag van de Mensenrechten een extra glans geven als het verzoek zou worden ingewilligd.